Tips en trucs‎ > ‎Werken met Google‎ > ‎

Foto's delen met de club


Inleiding

Vanuit Google+ kun je foto's en albums, of gewoon berichtjes, delen.

Wij delen op de volgende manier:
  1. Voor de bespreekavond: in een collectie met alleen met de fotoclub zelf, dus niet met de leden.
  2. Met elkaar: in een collectie met de leden van de fotoclub.
  3. Om te praten over foto's of andere onderwerpen: in het forum van de fotoclub of in een van de spaces.

Over collecties

Je kunt een collectie beschouwen als een verzameling Google+ berichten over een bepaald onderwerp.
Je kunt een collectie op drie manieren delen met anderen:
  1. Openbaar: dan kan iedereen met een Google+ account die collectie zien en volgen.
  2. Met een of meer kringen: dan kunnen alleen de mensen in die kringen die collectie zien en volgen.
  3. Met een of meer specifieke personen: dan kunnen alleen die personen die collectie zien en volgen.
Als je eenmaal een collectie gemaakt hebt, kun je niet meer veranderen wie die collectie kan zien.
TIP: maak voor een niet-openbare collectie ALTIJD een kring aan, ook al zit er maar één persoon in.
Je kunt namelijk de kring wel aanpassen, dus als je een collectie met een kring deelt, kun je achteraf wél veranderen wie die collectie mag zien.

Maak dus eerst de kring(en) voor je collecties.

Over Kringen

Kringen zijn een overblijfsel uit de begintijd van Google+. Nu zijn kringen eigenlijk lijstjes van mensen.
Je kunt losse berichten en collecties met een of meer kringen delen.
Je kunt de samenstelling van een kring altijd veranderen.
Als je iemand later uit een kring haalt, kan hij alle berichten die ooit met die kring zijn gedeeld niet meer zien.

Een kring maken voor de leden van de fotoclub

  1. Klik in het Google+ menu op Mensen.
  2. Klik bovenin op VOLGEN.
  3. Klik onderin op NIEUWE KRING.
  4. Geef de nieuwe kring een naam, bijvoorbeeld "Leden van Fotoclub Tiendeveen".
  5. Klik op MAKEN.
  6. Voeg nu mensen aan de kring toe.
    1. Klik bovenin op MENSEN VINDEN.
    2. Kijk of er leden bij de suggesties zitten. Zo ja: 
      1. Klik op die persoon.
      2. Klok op VOLGEN.
      3. Klik in het vakje met de naam van de kring die je zojuist hebt aangemaakt.
      4. Klik op GEREED.
      5. Klik links boven, links van de naam van de persoon, op het pijltje naar links om terug te komen in het overzicht van mensen.
      6. Begin weer bij stap 6.2.1 tot je alle leden onder Suggesties hebt toegevoegd.
    3. Als je nog mensen mist, klik dan boven in het scherm op het vergrootglas.
      1. Typ in het veld Zoeken de naam van wie je zoekt.
      2. Klik in het lijstje dat dan verschijnt op de naam.
      3. Klik op VOLGEN. Als je hem al volgt, staat er de naam van de kring waar hij al in zit. Klik dan daar op.
      4. Klik in het vakje met de naam van de kring die je zojuist hebt aangemaakt.
      5. Klik op GEREED.
      6. Klik links boven, links van de naam van de persoon, op het pijltje naar links om terug te komen in het zoekscherm.
      7. Begin weer bij stap 6.3.1 tot je alle leden hebt toegevoegd.
    4. Je kunt de fotoclub zelf ook in die kring opnemen. Dan kunnen we op de bespreekavonden eventueel die berichten bekijken en de foto's bespreken.

Een kring maken voor alleen de fotoclub

Tip: maak ook een kring aan waar alleen de fotoclub zelf in zit. Noem die "Alleen de fotoclub, niet de leden".

Om iemand uit een kring te verwijderen:
  1. Klik in het Google+ menu op Mensen.
  2. Klik op VOLGEN.
  3. Klik op de kring waaruit je hem wilt verwijderen.
  4. Klik op de persoon die je uitr de kring wilt verwijderen.
  5. Klik het betreffende vakje leeg.
  6. Klik op GEREED.

Collecties maken

Een Collectie maken voor de leden van de fotoclub

Dat doe je om de foto's met de leden van de fotoclub te delen buiten de bespreekavonden om.
  1. Klik in het menu van de fotoclub op Collecties.
  2. Klik op het vierkant met de + (Een collectie maken).
  3. Geef de collectie een naam, bijvoorbeeld: "Leden van Fotoclub Tiendeveen".
  4. Klik op het driehoekje rechts van "Zichtbaar voor:".
  5. Klik op Aangepast.
  6. Klik in het vinkje van de kring: "Leden van Fotoclub Tiendeveen".
  7. Klik rechtsboven op GEREED.

Een Collectie maken voor alleen de fotoclub

Dat doe je om de foto's voor de bespreekavonden met de fotoclub te delen zonder dat de leden die van tevoren al zien.
  1. Klik in het menu van de fotoclub op Collecties.
  2. Klik op het vierkant met de + (Een collectie maken).
  3. Geef de collectie een naam, bijvoorbeeld: "Alleen de fotoclub, niet de leden".
  4. Klik op het driehoekje rechts van "Zichtbaar voor:".
  5. Klik op Aangepast.
  6. Klik in het vinkje van de kring: "Alleen de fotoclub, niet de leden".
  7. Klik rechtsboven op GEREED.

Met elkaar praten

Je kunt op meerdere manieren digitaal met elkaar praten: in een space, in een forum of via een bericht.
Alle mogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen.

Over Spaces

  • Spaces zijn praatgroepjes, vergelijkbaar met een groep in Whatsapp. Je kunt er foto's in plaatsen en binnen een bepaald gesprek (ook staart, of thread genoemd) van gedachten wisselen.
  • Je kunt in een space-bericht een of meer foto's tonen.
  • Je moet eerst een spacebericht maken, en dan uit je bibliotheek een of meer foto's selecteren. Dat is niet altijd handig als het oudere foto's zijn, Je moet dan veel bladeren.
  • Je kunt foto's die in een space staan, niet downloaden.
  • Je kunt in een reactie zelf een foto toevoegen.
  • Spaces zijn handig om gesprekken te voeren over bepaalde onderwerpen. De fotoclub heeft een algemene space voor leden en een space voor gebruikers van een Lumix-camera.
  • Je kunt zelf ook spaces aanmaken.
  • Je kunt mensen uitnodigen om in een space mee te doen.
Het adres voor spaces is spaces.google.com.

Over Forums

  • Forums zijn gespreksgroepen. De mogelijkheden zijn uitgebreider dan bij spaces.
  • Daardoor is het gebruik iets complexer.
  • Je moet eerst een forumbericht maken, en dan uit je bibliotheek een of meer foto's selecteren. Dat is niet altijd handig als het oudere foto's zijn, Je moet dan veel bladeren.
  • Foto's in een forum kun je wel downloaden.

Hoe deel je meerdere foto's?

Er zijn verschillende manieren om foto's te delen.

Deel het album

  • Als je een album deelt, kunnen de kijkers geen opmerkingen plaatsen bij afzonderlijke foto's.
  • Je kunt de samenstelling van het album altijd veranderen. De kijkers zien altijd de actuele samenstelling.
  • Als je ingesteld hebt dat het mag (bij Google+ in het menu Instellingen), kunnen kijkers de foto's downloaden.

Deel geselecteerde foto's

  • Als je foto's selecteert en daarna deelt, kunnen de kijkers wel opmerkingen plaatsen bij afzonderlijke foto's
  • De foto's verschijnen in de volgorde waarin je ze hebt aangeklikt.
  • Je kunt later in het bericht geen foto's verwijderen of toevoegen.
  • Als je ingesteld hebt dat het mag (bij Google+ in het menu Instellingen), kunnen kijkers de foto's downloaden.