Over de fotoclub

De club is eind 2013 opgericht.
De contributie is € 100 per kalenderjaar. Dit is inclusief koffie/thee tijdens de clubavonden.

• We komen iedere twee weken (in de zomerperiode in overleg misschien minder), op donderdagavond bij elkaar.
  • De locatie is de ontmoetingsruimte van het MFC De Eiken in Tiendeveen. Voor de datums: zie de agenda.
  • We hebben het over
    • De technische kant van het fotograferen (sluitertijd, lensopening en ISO).
    • Hoe je bepaalde effecten kunt bereiken.
    • Wat het verschil is tussen een kiekje en een foto.
    • Hoe je bepaalde onderwerpen het best kunt fotograferen.
    • Hoe je een foto kunt beoordelen (en dus van tevoren kunt plannen).
    • Hoe je foto's kunt organiseren.
    • Hoe je foto's kunt bewerken.
    • Hoe je foto's met anderen kunt delen.
    • Welke soorten camera's er zijn en welke voor jou (niet) interessant zou kunnen zijn.
  • Verder bespreken we natuurlijk elkaars foto's, waarbij de volgende onderwerpen aan de orde komen:
    • Wat ziet de kijker in jouw foto?
    • Waarom maakte je deze foto?
    • Is het doel bereikt?
    • Zo niet, hoe komt dat? En hoe zou dat wel kunnen?
    • Wat maakte het lastig om deze foto te maken?
    • Hoe loste je dat op?
    • Kan het beter? Zo ja, hoe dan?
    • Wat vinden we van de foto aan de hand van bijvoorbeeld de negen beeldelementen?
  • We gaan er ook zelf op uit om samen te fotograferen en om ervaringen en kennis uit te wisselen.
  • Op de contactpagina staat het rekeningnummer waarnaar je de contributie kunt overmaken.

Onderwerpen die regelmatig aan de orde komen, zijn:
  • Ken je camera.
  • De basistechnieken van het fotograferen.
  • Foto's bewerken in Picasa, Lightroom, Polarr, op Google Foto's of op een andere manier.
  • Foto's mailen en delen.
  • Hoe kun je naar een foto kijken?
  • Wat maakt dat een ander jouw foto ook interessant, mooi of pakkend vindt?
  • Hoe kun je jouw boodschap overbrengen in een foto?
  • Waar kun je op letten bij het fotograferen van bloemen, beestjes, landschappen, mensen, gebouwen. etc?
Je ziet: er is voor elk wat wils: voor de beginner of wie nog beginnen wil, en voor de gevorderde die op zoek is naar meer.
Wil je meer weten, of wil je je meteen al aanmelden? Vul dan het formulier op de contactpagina in.

Het maakt niet uit of je voor het fotograferen je mobieltje gebruikt, een compactcamera, een systeemcamera of een spiegelreflex met toeters en bellen.

Het is immers net als bij autorijden: niet de auto waarin je rijdt, maar jij zelf bepaalt hoe goed je kunt rijden!

Het gaat er bij de club om dat je enthousiast bent. Of je nu meer wilt weten over het gebruik van je camera, over de techniek van het fotograferen of over hoe je (beter) in beeld brengt wat jou beweegt, zolang je het leuk vindt om met anderen over deze onderwerpen te praten, om jouw kennis en ervaring met anderen te delen, of juist om kennis en ervaring op te doen, ben je geknipt voor de club!

We werken (voorlopig) alleen met digitale foto's die we met een beamer projecteren, zodat iedereen ze goed kan bekijken. Dat scheelt kosten omdat je dan niets hoeft af te drukken.